Hoppa till innehåll

#37 – Pansarkryssaren – Molly Johnsons bortglömda klassiker

Det är dags för en ny säsong av podcasten Arbetarlitteratur och vi inleder med ett avsnitt om en bortglömd klassiker! Molly Johnson var bara 24 år när hon skrev sin hyllade debutbok Pansarkryssaren. Inspiration fick hon från Sergej Eisensteins film Pansarkryssaren Potemkin som hon hade sett på bio i Folkets hus i Hofors. Filmen skildrar ett myteri ombord på ett av Svartahavsflottans fartyg under revolutionsåret 1905.

I Molly Johnsons roman pressar sig pansarkryssaren fram genom ån och stannar utanför järnverket i den fiktiva orten Grusviken. Matroserna kommer med budskapet om revolution till de häpna järnverksarbetarna. Parallellt med händelserna i Grusviken utspelar sig berättelsen på ett lyxhotell på Grand Bahamas, där överklassen lever lyx och förtrycker ursprungsbefolkningen. Det koloniala perspektivet är före sin tid och trots att romanen inte ens är hundra sidor lång lyckas den skildra hela vår värld och hur den hänger samman på ett mästerligt vis.

Boken saknar det klassiska romaner har; en huvudperson och en stark intrig. Ändå är den oerhört fängslande. Som läsare undrar man hur författaren har lyckats.

Molly Johnson föddes 1931 och väste upp i ett arbetarhem i Hofors. Hon var bara 24 år när hon skrev Pansarkryssaren. Det är unikt. De flesta kvinnliga arbetarförfattare debuterade sent i livet. Det kunde varit en lovande författarkarriär, men Molly Johnson skrev faktiskt inte mer än två romaner, varför det? Om det och mycket annat får du höra i avsnittet! Medverkar gör författaren och litteraturkritikern Anneli Jordahl samt författaren Anna Jörgensdotter.

Musik i avsnittet:

  • Jahzzar – Lift off
  • Kevin MacLeod – I Knew a Guy
  • 1tamara2 – Chillout 103

3 kommentarer till “#37 – Pansarkryssaren – Molly Johnsons bortglömda klassiker”

  1. Fantastiskt roligt att du tar upp Molly Johnsons bok Pansarkryssaren! Det är en väldigt speciell berättelse. Jag hade själv tänkt göra ett historiskt porträtt av henne till KLASS, men nu får jag tänka om. I podden gör ni ju en sån fin presentation!

    1. Tack Ewa! Det är en underbar bok! Åh hade gärna vilja läsa ett historiskt porträtt av Molly. Det är svårt att hitta information om henne, det var en av anledningarna till att jag valde att fokusera avsnittet på Pansarkryssaren. Så jag hoppas du skriver ändå! Men samtidigt slår det mig att jag kanske bör skriva om avsnittet till ett reportage om Pansarkryssaren? Det finns trots allt många bra citat från mina intervjuer som tyvärr inte fick plats i podcasten…

Kommentarer är stängda.