Om Podcasten

Arbetarlitteraturen är vårt lands stora bidrag till världslitteraturen. Ingenstans är den arbetarlitterära traditionen så stark som här. Trots det har arbetarlitteraturen i många sammanhang inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Det ska vi gemensamt ändra på.

I den här podcasten lär vi oss om arbetarnas historia och de som skildrat den. Vi besöker platserna där författarna var verksamma och läser deras böcker. Vi tar hjälp av forskare som berättar om arbetarnas livsvillkor för att sätta litteraturen i sin kontext. Vi låter också samtida författare berätta om sina nyutgivna verk och de aktuella samhällsfrågor de skildrar.

Arbetarlitteratur är litteratur som vill förändra. Det är kultur, politik och historia. Om det handlar den här podcasten.

Podcasten är partipolitiskt obunden.

 

Jag som gör podcasten


Jag som producerar podcasten heter Mattias Torstensson. Mitt intresse för arbetarlitteraturen är färskt. Det började med att jag läste Ivar Lo-Johanssons Kungsgatan och sedan var jag fast. Nu gör jag den här podcasten för att lära mig mer och samtidigt hjälpa till att sprida kunskap om arbetarlitteraturen. Utöver podcasten föreläser jag och skriver litteraturkritik.

Jag har tidigare arbetat som kanalchef och ansvarig utgivare på Radio AF. 2013 vann jag Stora Radiopriset i kategorin Årets Närradio. Ett pris jag nominerades till även 2014 och 2015.

 

Utmärkelser


2017 fick podcasten Byggnads kulturstipendium med motiveringen:

”Arbetarlitteraturen lever sällan i medial medvind. I Mattias Torstenssons podcast Arbetarlitteratur möts tradition och nutida skrivande – ett stort och viktigt folkbildningsarbete som Byggnads stipendiekommitté anser angeläget att stödja. Mattias får Byggnads kulturstipendium för att resa i landet och intervjua författare, forskare och experter.”

Stipendiet delades ut av stipendienämndens ordförande, Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven.