Kultur. Historia. Politik.

Arbetarlitteratur är litteratur som vill förändra

Vårt motto.

Arbetarlitteraturen är vårt lands stora bidrag till världslitteraturen. Ingenstans är den arbetarlitterära traditionen lika stark som här. Trots det har litteraturen inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Det ska vi ändra på.

Från Moa till Wrangborg

Arbetarlitteraturen fick sitt genomslag på 30-talet med författare som Moa Martinson, Jan Fridegård, Eyvind Johnson och Ivar-Lo Johansson.

Genren förnyades under 60- och 70-talet med vänsterintellektuella författare som Sara Lidman, Göran Palm och Günter Wallraff.

Idag är arbetarlitteraturen starkare än på länge. Författare som Jenny Wrangborg, Emil Boss och Kristian Lundberg vittnar om arbetande människors livsvillkor.

En kollektiv plattform.

Den här sidan är religöst och partipolitiskt obunden. Här ansvarar varje skribent själv för sitt innehåll. Syftet är att upprätthålla en gemensam plattform för dagens arbetarförfattare. Så når vi ut bättre. Kollektivet är starkast.

Viktig

folkbildning.

Arbetarlitteraturen lever sällan i medial medvind. I podcasten Arbetarlitteratur möts tradition och nutida skrivande – ett stort och viktigt folkbildningsarbete som Byggnads stipendiekommitté anser angeläget att stödja.

Stefan Löfven, kommitténs ordförande