Select Page

Kultur. Historia. Politik.

Arbetarlitteratur är litteratur som vill förändra

Mitt motto.

Arbetarlitteraturen är vårt lands stora bidrag till världslitteraturen. Ingenstans är den arbetarlitterära traditionen lika stark som här. Trots det har genren inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Det ska vi gemensamt ändra på.

Från Moa till Wrangborg

Arbetarlitteraturen fick sitt genomslag på 30-talet med författare som Moa Martinson, Jan Fridegård, Eyvind Johnson och Ivar-Lo Johansson.
Genren förnyades under 60- och 70-talet med vänsterintellektuella författare som Sara Lidman, Göran Palm och Günter Wallraff.

Idag är arbetarlitteraturen starkare än på länge. Författare som Jenny Wrangborg, Susanna Alakoski och Kristian Lundberg vittnar om arbetande människors livsvillkor.

Om mig.

Jag som driver det här folkbildande och läsfrämjande projektet heter Mattias Torstensson. Jag har tidigare varit kanalchef på Radio AF.

Kontakta mig om du vill boka mig som föreläsare eller moderator.

Viktig

folkbildning.

Arbetarlitteraturen lever sällan i medial medvind. I podcasten Arbetarlitteratur möts tradition och nutida skrivande – ett stort och viktigt folkbildningsarbete som Byggnads stipendiekommitté anser angeläget att stödja.

Stefan Löfven, kommitténs ordförande