Kultur. Historia. Politik.

Arbetarlitteratur är litteratur som vill förändra.

Den arbetarlitterära traditionen är stark.

Arbetarlitteraturen är en självklar del av vår litteraturhistoria. I över hundra år har vanliga arbetare skrivit för att skildra sin omgivning, bilda arbetarklassen och förändra samhället.

Från Moa till Wrangborg.

Arbetarlitteraturen fick sitt genomslag på 30-talet med författare som Moa Martinson, Jan Fridegård, Eyvind Johnson och Ivar-Lo Johansson.
Genren förnyades under 60- och 70-talet med vänsterintellektuella författare som Sara Lidman, Göran Palm och Günter Wallraff.

Idag är arbetarlitteraturen starkare än på länge. Författare som Jenny Wrangborg och Susanna Alakoski vittnar om arbetande människors livsvillkor.

Podcast. Förlag. Folkbildning.

Arbetarlitteraturen är Sveriges stora bidrag till världslitteraturen, men den har inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Därför startade jag 2017 podcasten Arbetarlitteratur. För att sprida litteraturen till fler ger jag sedan 2019 ut böcker på eget förlag. På Facebook bedriver jag daglig folkbildning. Jag föreläser för skolor, bibliotek och föreningar.

Podcast.

Podcasten utkommer fredagar varannan vecka under vår och höst. I podden hör du mig, Mattias Torstensson, förläggare, folkbildare och grundare av det här projektet. Jag samtalar med författaren och lektorn i pedagogik Marie Hållander. Samtalet lyfter ur boksidorna, kretsar kring världen, reser i tiden och dimper ner i vardagen.