Om Arbetarlitteratur

Jag som driver det här projektet heter Mattias Torstensson. 2017 upptäckte jag arbetarlitteraturen, startade en podcast och började intervjua författare och forskare. Jag tyckte att arbetarlitteraturen inte fått den uppmärksamhet den förtjänar och ville att fler skulle få ta del av denna världsunika form av litteratur. Projektet växte snabbt och blev snart med Facebook-sida där tusentals följare delade med sig av sin läsning. Jag började också att ge ut klassisk arbetarlitteratur på eget förlag för att fler skulle kunna få tag i de många gånger bortglömda verken.

Idag är projektet Arbetarlitteratur en självklar kunskapskälla för dig som är intresserad och vill lära dig mer om arbetarlitteratur. Här finns intervjuer med författare, forskare och experter. Jag skriver recensioner och håller dig uppdaterad om vad som händer inom fältet. Glöm inte att skriva upp dig för nyhetsbrevet så att du inte missar något, och följ projektet på Facebook.

Vem är Mattias Torstensson?

Jag är uppvuxen i Falkenberg, numera bosatt i Malmö. Jag har en kandidatexamen i litteraturvetenskap från Lunds Universitet, har varit kanalchef på Radio AF och arbetar numera som front-end-programmerare. Detta projektet driver jag på min fritid.

Jag kämpar för yttrandefrihet och demokrati och vill att fler ska få chans att göra sin röst hörd i offentligheten. Det är därför jag driver det här projektet, och det är därför jag har skrivit boken Att Podda, som hjälper dig att göra din egen podcast. Jag föreläser gärna om både litteratur och podcastskapande.

Foto: Jane Morén

Vad är arbetarlitteratur?

Vad arbetarlitteratur är har alltid varit uppe för diskussion. Några skulle säga att det är litteratur för arbetarklassen, andra att det är litteratur skriven av arbetare, medan somliga skulle påstå att det är litteratur som handlar om arbetarklassen. Ofta innehåller arbetarlitteraturen flera av de här kriterierna, men det är långt ifrån självklart vad vi väljer att kategorisera som arbetarlitteratur. Faktum är att den har sett olika ut i olika tider. Medan många författare i början av 1900-talet var autodidakter har många av dagens arbetarförfattare en universitetsutbildning. I alla fall, här följer en kort resumé om arbetarlitteraturens tre storhetstider.

Från Moa till Wrangborg

Moa Martinson

Arbetarlitteraturen fick sitt genomslag på 30-talet med författare som Moa Martinson, Jan Fridegård, Eyvind Johnson och Ivar-Lo Johansson.

Sara Lidman

Genren förnyades under 60- och 70-talet med vänsterintellektuella författare som Sara Lidman, Göran Palm och Günter Wallraff.

Jenny Wrangborg

Idag är arbetarlitteraturen starkare än på länge. Författare som Jenny Wrangborg och Susanna Alakoski vittnar om arbetande människors livsvillkor.

Om projektet och podcasten

Slutligen vill jag nämna några ord om podcasten. Podcasten utkommer säsongsvis med åtta avsnitt under vår och höst. I podden hör du mig, Mattias Torstensson. Jag intervjuar författare och forskare. Vi pratar om både samtida och klassiska arbetarförfattare.

Återkommande gäst i podcasten är arbetarförfattaren Marie Hållander. När Marie är med pratar vi om arbetarlitteratur utifrån ett tema. Samtalet lyfter ur boksidorna, kretsar kring världen, reser i tiden och dimper ner i vardagen.

Projektet Arbetarlitteratur är partipolitiskt obundet.