Hoppa till innehåll

#01 – Vad är arbetarlitteratur?

 • Podcast
magnus nilsson

Arbetarlitteratur är vårt lands stora bidrag till världslitteraturen. Ingenstans är den arbetarlitterära traditionen så stark som här. Trots det har arbetarlitteraturen i många sammanhang inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Varför är det så?

Magnus Nilsson
Foto: Malmö högskola

Den frågan står i centrum när jag träffar Magnus Nilsson som är professor i litteraturvetenskap vid Malmö Högskola och forskar kring arbetarlitteratur. Han hjälper mig dessutom reda ut frågan; vad är arbetarlitteratur? En fråga som inte är så enkel att besvara som man kan tro, för det visar sig att arbetarlitteratur väldigt sällan handlar om arbete.

Magnus menar att det finns en tydlig koppling mellan arbetarlitteratur och klass, och litteraturen är inte sällan politisk. Den uppstod som kamplyrik kring sekelskiftet nittonhundra i syfte att ge kraft åt arbetarklassen.

Det här är första avsnittet i den här podcasten. Jag, Mattias Torstensson, har nyligen kommit i kontakt med arbetarlitteraturen och vill lära mig mer. Samtidigt hoppas jag kunna bidra till att fler upptäcker denna strömning inom litteraturen.

Läs vidare

Inför avsnittet förberedde jag mig framförallt genom att läsa Svensk Arbetarlitteratur av Lars Furuland och Johan Svedjedal. Boken ger en bra överblick över den svenska arbetarlitteraturens historia.

Jag läste också delar av Magnus Nilssons avhandling Den moderne Ivar Lo-Johansson, samt hans bok Arbetarlitteratur som ger en bra introduktion.

Litteraturlista

I avsnittet nämns bland annat följande verk och författare:

Musik i avsnittet

 • Jahzzar – Lift off
 • Kevin MacLeod – I Knew a Guy

2 kommentarer till “#01 – Vad är arbetarlitteratur?”

 1. För framtiden: Jag vill gärna höra en pod kring Lars Ahlin.
  Men han är en lurig jävel, autodidakt som de flesta. Det
  händer att jag slänger hans böcker i väggen i ren frustration, men hans noveller är ganska lättillängliga. Och förresten, vem har sagt att allt ska vara lätt? Hans ”Tåbb med manifestet” är väl arbetarlitteratur om nåt. Han är nåt att sätta tänderna i. 🙂

  1. Mattias Torstensson

   haha! Jag har inte läst Lars Ahlin men det låter onekligen intressant när du beskriver det så! Ska fixa ett avsnitt om honom!

Kommentarer är stängda.