Hoppa till innehåll

#19 – Göteborgs radikala arbetarhistoria

  • Podcast

I Agneta Thomasin Svenssons bok Alla röster, alla ljus skildras Göteborgs radikala arbetarhistoria. En berättelse om kamp och överlevnad på 20- och 30-talet.

Den globala sjöhandeln har gett Göteborg en internationell prägel. Hit har människor från jordens alla hörn kommit. Många arbetare bodde i de nergångna kvarteren kring Haga.

Stadsskildring i Fogelström-anda

Agneta Thomasin Svenssons bok är en stadsskildring i Fogelström-anda. Vi möter sjömannen Hjalmar som flyttar till Göteborg från Karlshamn. På en av sina resor träffar han Elieen som väljer att flytta ifrån England. Hon chockas av misären som råder i Göteborg. En stad där arbetarrörelsen vuxit sig allt starkare och där strejkerna är flera. Samtidigt ekar stöveltrampen i Europa.

Agneta har hämtat inspiration från sina farföräldrars levnadsöden. Hon har grävt i arkiv och pratat med människor för att skapa sig en bild av dåtidens Göteborg. Parallellerna till vår tid är fler än någonsin. Bostadsbristen, de otrygga arbetsvillkoren och främlingsfientligheten. Har vi inte lärt oss något?

Göteborg idag

Idag är Göteborg en annan stad. De fattiga har förpassats till förorten och Haga rustats upp. Men spåren av det gamla Göteborg finns kvar. Följ med på en vandring genom Göteborgs radikala arbetarhistoria.