Hoppa till innehåll

#18 – Antologi om arbetsvillkor

När Malin började arbeta på Ica anställdes hon på knappt tre timmar i veckan. Resten av passen fick hon jaga. Antonio är inte mer än trettio år men har redan fördärvat sin rygg i arbetet och tvingas nu proppa i sig tabletter för att orka gå till jobbet. Anställda på lagret övervakas i realtid och om de är inaktiva i mer än 180 sekunder kallas de upp till chefen för effektivitetsamtal. Människor sover med mobiltelefonen under kudden för att snabbt kunna svara när arbetspass blir lediga. 30 sekunder har de på sig, annars går jobbet till någon annan. Detta är vardagen för många anställda inom handeln.

I boken Lösa förbindelser möter vi människor som är anställda inom handeln. I egna texter och för journalister berättar de om sin vardag. Jenny Wrangborg är redaktör för boken. Vi träffas utanför Göteborgs litteraturhus dit hon kommit för att prata om villkoren för de handelsanställda.

Jag pratar också med Mikael Gäfvert som tillsammans med Jenny är på Göteborgs litteraturhus för att prata om boken. Mikael är en av de anställda som figurerar i boken. Tillsammans med sina arbetskamrater tog han strid när företaget han arbetade på villerealtidsövervaka de anställda.

Lösa förbindelser är enligt mig en av årets viktigaste böcker. Läs den!