Hoppa till innehåll

#17 – Arbetsplatshumor med Svanberg och Johansson

  • Podcast

Arbetsplatshumorn är speciell och i många fall nödvändig för att utstå vardagen. Men vad kännetecknar arbetsplatshumorn och hur skriver man humoristiskt om arbete?

I det här avsnittet pratar jag med arbetarförfattarna Andreas Svanberg och Henrik Johansson om humor på arbetsplatsen och i arbetarlitteraturen. Andreas och Henrik ger i höst ut tidskiften Ögonlögner och Halvfart – en tidskrift om arbetsplatshumor.

Påhittade karaktärer ges en röst

Andreas har tillsammans med sin arbetskollega Tony Bergvall under tjugo års tid samlat karaktärer och händelser utan att veta vad de ska användas till. Nu kommer karaktärerna till tals i tidskriften. Vi möter Tomas som gör fyra försök att skriva ett CV och för varje försök suddar ut lite mer av sig själv för att bli den efterfrågade super-personen som företaget söker.

Henrik skriver om humor i hotellköket och om den fiktiva idrottsföreningen Sandåker IF. Vi får läsa fiktiva annonser om den nya lågskon från AB Hjälteskor som passar den chef som smidigt vill glida undan konflikter.

Halvfart med Ögonlögner vill stanna upp och avlyssna. Det är en tidning för reflektion och återhämtning, ett utslag av vanvett och vantrivsel, irritation, frustration, lekfullhet och inspiration. En anledning att gå till jobbet. Skrattet är en motor och drivkraft som är mer pålitlig än vilka effektiviseringsmodeller som helst.

– Ur Ögonlögner och Halvfart

Arbetsplatshumorn är livsviktig

Både Andreas och Henrik tycker att humor är viktigt för att klara arbetet. De tror att humorn finns överallt och den vill de ta fasta på i sin tidskift. Humorn kan se olika ut men så finns ju också de där klassiska skämten riktade till vissa yrkesgrupper. Brevbäraren får höra att han kommer med räkningar och larminstallatören att det är hon som begår inbrotten för att sälja fler larm. Och på Systembolaget frågar kassörskan om kunden vill ha kvitto, varpå kunden svarar: ”Det är ändå ingen återbäring”.

Ett gott skratt förlänger livet, heter det som bekant. Skådespelaren Siw Carlsson har berättat att hon är övertygad om att hon som revyartist hjälpt många människor – kanske till och med räddat livet på några – genom att underhålla på scen. Hasse och Tage lovade varandra att oavsett vad som hände så skulle de skratta sig genom livet.