Hoppa till innehåll

#16 – Freke Räihä skildrar en flykt

Freke Räihä

Freke Räihä är poet och debuterade 2001 med Po-Etik. I höst är han aktuell med boken Illegalen där han skildrar flykt.

Freke Räihäs släkt har en historia av flykt. Hans släktingar var arbetskraftsinvandrare från Finland. Berättelserna har kommit till uttryck i hans nya verk Illegalen. Boken handlar om en flykt, men det är inte hans släkts flykt som skildras, utan en fiktiv sådan.

Sveriges längsta lockout

2015 utkom Freke Räihä med boken Baggböleri där han skildrar Sveriges längsta lockout, Lossmen–Ekträsk-konflikten. Konflikten ägde rum mellan 1924 och 1931 och inleddes till följd av att skogsbolagen ville hindra arbetarna att organisera sig. Baggböleri är ett uttryck för att olovligen avverka skog och myntades efter att Baggböle Sågverk anklagats för att göra just det i mitten på 1800-talet.

Freke Räihäs skildring av konflikten är fylld av autentiska utdrag från dokument och tidningsartiklar. I arbetet med boken grävde han en hel del i arkiven. Boken nominerades till Norrlands litteraturpris 2016.

I det här avsnittet samtalar jag och författaren Henrik Johansson (som är med på min Skåneturne) om Illegalen, Baggböleri och arbetarlitteraturens ställning idag. Vi diskuterar hur litteratur skrivs, om det är enklast att skriva dikt eller prosa under arbetstid och om poesin är på väg att bli lika populär som prosan.

Freke Räihä – Verk

 • Po-Etik, 2001
 • Konceptbeläggning: Sjokkok, 2010
 • Svenska Träd – en konceptuell flora, 2010
 • Ur ett historiskt perspektiv har allting relevans;, 2011
 • Standardformulär för språkförbittring, 2011
 • Det enda som är gratis i Malmö är utsikten ut ur Malmö;, 2012
 • N O M O S , 2012
 • Standard Form for Language Resentment, 2012
 • Mänskliga exempel, 2013
 • Logos, 2015
 • Baggböleri, 2015
 • Verksamhetsberättelse, 2016
 • Illegalen, 2017
 • Hem för vård och boende, 2017

Foto: Torgny Karnstedt