Hoppa till innehåll

#15 – Torgny Karnstedt om Slamfarmen

  • Podcast

I år är det 40 år sedan Torgny Karnstedt debuterade med boken Slamfarmen. En skakande skildring av det farliga arbetet på en kemisk industri.

Torgny Karnstedt drömde aldrig om att bli författare. Att han blev det var följden av lyckliga omständigheter. För att överleva arbetet på Boliden Kemi började han skriva dagbok. En dagbok som sedan blev stulen och hamnade på bokförlagets Prismas kontor. Boken gavs ut och skakade om det litterära Sverige. En ny arbetarförfattare var född.

Slamfarmen i nyutgivning

Slamfarmen

Slamfarmen handlar om en ung kille som flyttar till Helsingborg och tar jobb på fabriken Lidboholm. Ett fiktivt företag, men inspiration hämtade Torgny från sitt arbete på Boliden Kemi (numera Kemira). Boken recenserades i alla stora tidningar. Bland annat skrev Lars Gustafsson i Expressen: ”En blixtrande intelligent, djupt allvarlig, starkt analytisk roman”. Torgny Lindgren skrev i Svenska Dagbladet att det var: ”…en mycket rolig bok. Den är rolig i sin människoskildring och i skildringen av enstaka händelser och den är egendomligt nog obarmhärtigt rolig i de avsnitt där arbetsmiljön målas upp.”

Torgny Karnstedt om debutboken

I år är det 40 år sedan boken gavs ut första gången och nu ges den ut på nytt. I det här avsnittet hör du Torgny Karnstedt prata om hur han ser på sin debutbok idag och hur samhället och arbetet förändrats sedan boken kom ut i slutet på 70-talet.

Boken kan beställas via Torgnys hemsida.
 

Torgny Karnstedt utanför Kemira.