Hoppa till innehåll

#13 – Elise Karlsson om förorten och innerstan

Elise Karlsson har kallats en förnyare av arbetarlitteraturen. Nu är hon aktuell med boken Klass – hennes egen skildring av förorten.

Elise Karlsson gjorde stor succé för några år sedan med romanen Linjen. En skildring av det moderna arbetslivet, där vi får följa en kvinna som arbetar på ett förlag som ger ut självhjälpsböcker.

Nu är Elise Karlsson aktuell med romanen Klass. En berättelse om Hélène som bor i Rinkeby och studerar litteraturvetenskap på Stockholms universitet. I de två världarna är hon både hemma och vilsen. När en lärare skriver en bok om förorten tycker Hélène att det är en falsk skildring, och bestämmer sig för att skriva en egen bok för att berätta sanningen.

Egen förortsskildring

Undermåliga skildringar av förorten i media och litteratur var också delvis det som fick Elise Karlsson att skriva en bok om Rinkeby, den plats där hon själv växte upp. Boken är delvis självbiografisk.

Elise Karlsson = en arbetarförfattare?

Elise säger att människor ofta inte föreställer sig att hon kan vara uppväxt i Rinkeby, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Hon är hedrad över att bli kallad arbetarförfattare, även om hon själv anser att hon inte är uppväxt i ett arbetarhem.

Förutom att skriva romaner är Elise litteraturkritiker och arbetar för tillfället som redaktör på Norstedts.

Foto: Sara Mac Key