Hoppa till innehåll

#12 – Anneli Jordahl om arbetardöden

En arbetare i veckan dör på sitt jobb. Anneli Jordahl skildrar arbetardöden i sin nya bok Som hundarna i Lafayette Park.

Anneli Jordahl, eller ”Fru Klass” som hon skämtsamt kallar sig själv, är författare och litteraturkritiker. Hon debuterade 2009, vid 49 års ålder, med boken Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet).

Men trots att hon gett ut flera skönlitterära böcker är det framförallt reportageboken Klass, är du fin nog? hon är känd för. I boken, som kom 2003, intervjuar hon ”överklassförfattaren” David Lagercrantz, poeten Ragnar Thoursie och sin egen mamma. Då var hon relativt ensam om att prata med klass. Idag är det annorlunda, säger hon. Efter otaliga samtal om ämnet har hon blivit ”Fru klass”.

Anneli Jordahl: ”En arbetare i veckan dör på sitt jobb”

Nu är Anneli Jordahl aktuell med Som hundarna i Lafayette park. Boken handlar om Jeanette, vars man omkommit i en arbetsplatsolycka. I vrede över att inte få någon upprättelse börjar Jeanette föra dödsbok över antalet omkomna arbetare. Samtliga fall i Jeanetts dödsbok är hämtade från verkligheten.

Idéen till boken fick Anneli i samband med byggandet av Citybanan i Stockholm, som sedan byggstarten 2008 krävt 6 människors liv.

Klass, kön och etnicitet

Jag träffar Anneli i Bagarmossen utanför Stockholm. Vi pratar om klass, kön och etnicitet. Om att en arbetare i veckan omkommer på sitt arbete och medias bristande rapportering om den förskräckliga statistiken.

Gillar du podcasten? Swisha gärna en summa till nummer 123 495 96 23

Fotograf: Sara Mac Key