Hoppa till innehåll

#10 – Mats Berggren skildrar hedersvåld

Mats Berggren är en av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare. Nu är han aktuell med Din syster måste dö. En bok om hedersvåld där en bror får i uppdrag att döda sin syster. Boken är en fristående fortsättning på hans tidigare ungdomsbok Onsdag kväll strax före sju som tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa barn- och ungdomsdeckare.

Mats Berggren inledde sin skrivarkarriär på Scanias verkstadsgolv. Sedan debuten med Orent ackord 1987 har han försörjt sig på sitt skrivande. Han har varit ledamot av Svenska barnboksakademien och suttit i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Vi träffas i hans skrivarlya på Södermalm i Stockholm. Han bjuder på bulle och te och jag tar fram mitt anteckningsblock med frågor. Jag vill veta varför han valt att skildra hedersvåld och vilka utmaningarna var. Jag undrar också över vad som egentligen skiljer en ungdomsbok från en vuxenbok. Och så vill jag veta varför ungdomar inte lägger författarnamn på minnet. Jag minns de ungdomsböcker jag läst, men inte vem som skrivit dem.

Foto: Peder Lingden