Hoppa till innehåll

#09 – Maria Hamberg om vänskap

Maria Hamberg har av många kallats för en förnyare av arbetarlitteraturen. Nu är hon aktuell med boken “Till min allra bästa vän” där hon skildrar vänskap mellan två kvinnor.

2010 utkom Maria Hamberg med romanen Drömfabriken som handlar om arbetet på en bilfabrik. För romanen tilldelades hon Ivar Lo-priset med motiveringen:

”Maria Hamberg tillhör arbetarlitteraturens förnyare. Hon ger den moderna industrins arbetare gestalt och skildrar dem inifrån, konkret och med erfarenhet och delaktighet som bara det självupplevda kan uppnå. I romanen Drömfabriken ger hon en mer nyanserad och djupare bild av arbetet i bilindustrin än den som förmedlas i medias nyhetsrapporter om tillståndet i en för landet viktig näringsgren.”

Maria Hamberg – Till min allra bästa vän

Nu är Maria Hamberg aktuell med boken Till min allra bästa vän. En berättelse om vänskap mellan två arbetarklasskvinnor.

Boken handlar om Kristina från Ångermanland som åker till London för att arbeta som au pair i en fin familj. Där träffar hon Anabel, en jämngammal tjej från en walesisk gruvarbetarfamilj. De inleder en vänskap som kommer att pågå livet ut, men det är samtidigt en vänskap som ständigt utsätts för prövningar. Det är en bok om vänskap, klassamhälle och könsmaktsordningar. Allt snillrikt komponerat.