Hoppa till innehåll

#08 – Statarna – Del 2 av 2

statarna_ii

Vi besöker Statarmuseets referensbibliotek för att se hur statarna skildrats i litteraturen. Därefter fortsätter vi vår vandringen genom statarlängan och tar oss även ut på gården för att prata om djuren och arbetet.

Del 1 hittar du här.

I det här avsnittet besöker vi Asta och Tores lägenhet, så som den såg ut efter statarsystemets avskaffande kring mitten på 1900-talet. En tid då jordbruket moderniserades och traktorn och mjölkningsmaskinen gjorde entré. Vi pratar om arbetet på åkern i de olika årstiderna och vi tittar in i tvätteriet där man också bakade bröd.

Böcker

Boken vi pratar om inledningsvis: Karla en kvinna av tusen kvinnor. Utgiven av Statarmuseet.

Statarmuseet

Statarmuseet är inrymt i en gammal statarlänga från 1886, i Torup öster om Malmö. Är du intresserad av att veta mer och se hur statarna levde rekommenderar jag ett besök. Surfa in på statarmuseet.com och läs mer.

Musik och bilder

Intro: Jahzzar – Lift off
Foto: Statarmuseet

Nästa vecka tar podcasten påskledigt, men är tillbaka igen den 26 april.