Hoppa till innehåll

#03 – Daria Bogdanska skildrar löneslaveri

I det här avsnittet träffar vi serieskaparen Daria Bogdanska för ett samtal om hennes debutbok Wage Slaves, arbetsvillkor och självförtroende.

I höstas släppte Daria Bogdanska sin debutbok Wage Slaves. Boken fick stor uppmärksamhet, nya upplagor fick tryckas och nu ska boken ges ut i bland annat Frankrike, Polen och Kanada. Vi hade ett intressant samtal om arbetsvillkoren för de mest utsatta, om hur det är att komma till ett nytt land och starta ett nytt liv, och om det dåliga självförtroendet som hindrar många från att berätta sina historier.

Skildrar löneslaveri

Wage Slaves är en självbiografisk skildring. Daria är född och uppvuxen i Warszawa och boken handlar om när hon kommer till Sverige för att gå en utbildning i serieskapande. Eftersom hon inte får något studiemedel måste hon arbeta vid sidan av studierna. Det visar sig vara besvärligare än hon väntat sig. Hon hamnar i ett moment tjugotvå när hon måste ha ett personnummer för att få ett jobb, och måste ha ett jobb för att få ett personnummer. Enda sättet att tjäna in pengarna hon behöver till hyran är att jobba svart.

Hon får jobb på en restaurang i Malmö där ägaren betalar de anställda efter deras desperation. Daria från Polen tjänar mindre än svenska medborgare, men mer än arbetarna från Bangladesh. Alla tvingas de jobba långa pass utan villkor och med en lön på inte mer än femtio kronor timmen. Daria reagerar och med hjälp av facket och en journalist inleder hon en facklig kamp mot restaurangägaren.

Det är också en skildring av en generation utan trygghet. Ungdomar som varken kan få fasta arbeten eller bostäder. Samtidigt är det en historia om vänskap, kärlek och om att komma till ett nytt land för att starta ett nytt liv.