Hoppa till innehåll

Vänligen bygg inga berg

Författaren och estradpoeten Lina Arvidsson har poesidebuterat med diktsamlingen Vänligen bygg inga berg – Betraktelser från kassan. Där varierar diktjaget, liksom författaren själv, skrivandet med arbetet som kassörska.

I Vänligen bygg inga berg får vi se världen utifrån kassörskans perspektiv. Precis som när jag läste Erika Petersons bok Drottningen i kassan blir jag vaksam på mitt eget beteende i mataffären. Här besannas de farhågor jag bär på om att vara igenkänd och betraktad av personalen. Men det är ändå något i just den relationen mellan kund och personal som är fascinerande och jag förstår varför författaren uppehåller sig vid det. Hur ser vår relation egentligen ut? Vad är det som för oss samman? Jo, vi är människor. Även om det känns som att det är något i relationen kund – personal som inte tillåter oss att vara det. Vi vet så mycket om varandra, men samtidigt så lite. Den som flyttar berättar inte det för kassörskan utan slutar plötsligt en dag att komma, trots att man så ofta träffats.

Lina Arvidssons poesi gör tvära kast. Det är alltid annat som kräver kassörskans uppmärksamhet. Inte sällan det som kanske betyder minst. Det andra gör sig påmint och bryter av mitt i de djupaste resonemang, så som det förmodligen är att arbeta i en miljö där ständigt fokusskifte krävs. Där samtal inte kan vara längre än några sekunder. Där rutinen är daglig. Plötsligt en PLU-kod som upprepas.

Det är intensitet i texten, här finns reflektioner kring alltings existens och vad våra dagliga sysslor egentligen fyller för mening i det stora hela. Här finns kunderna med sina säregna beteenden, de som bara är alldeles vanliga, kollegorna, döden och det ekonomiska systemet vars hjul måste snurra. Och faktiskt en hel del humor.

Vänligen bygg inga berg är utgiven på Konsai förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.