Hoppa till innehåll

Hon vars hjärta var som mitt

I sin debutroman Hon vars hjärta var som mitt återvänder Göran Greider till Dan Andersson. Förra gången han skrev om vildmarkspoeten var det i form av en biografi. Ett av materialen till biografin var de brev Dan skickade till sin älskade Märta. Dessa brev ligger till grund för romanen.

Dan Andersson är en av våra mest älskade poeter. Nyligen var det 100 år sedan han omkom på Hotel Hellman i Stockholm. Den då blott 32-åriga poeten dog till följd av ett stort och tragiskt misstag. Personalen hade inte vädrat tillräckligt efter att ha sanerat vägglöss med vätecyanid.

Dan hade redan debuterat när han kom till folkhögskolan Brunnsvik. Han var alltså lite av en kändis på skolan. Där kom han att träffa Märta, en kvinna från Östermalm. Klasskillnaden dem emellan gjorde ett förhållande omöjligt, likväl älskade de varandra.

Jag har alltid gillat Greiders sätt att skriva. Han har en produktionstakt som få andra och det verkar så enkelt för honom att få ur sig text. Även om man bortser från mängderna ser man i texten att det flyter. Historien finns där och språket finns där, vad mer krävs för att fånga läsaren? Dessutom är den fylld av kunskap på ett sätt jag gillar. Utsvävningar tillåts. Som när resonemang om blivande socialminister Gustav Möller smyger sig in. Det finns gott om tidsmarkörer och Dans samtida kändisar, så som Kata Dalström, skymtar förbi och hjälper till att måla upp sekelskiftsåren för oss.

För den som vill veta mer om Dan Andersson och samtidigt förflytta sig till tidigt 1900-tal rekommenderar jag en läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ursäkta, men visste du...

...att du kan få det senaste inom arbetarlitteraturen direkt till din mail? Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev!

Tack, du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev!