Hoppa till innehåll

3 böcker om äldreomsorg

När coronapandemin kom var strategin att vi skulle skydda våra äldre. Det visade sig inte fungera särskilt väl. De senaste decenniernas nedmontering av välfärden har nu blottat bristerna inom äldreomsorgen och gamla dör till följd av den höga personalomsättningen och de usla arbetsvillkoren. Coronapandemin har uppmärksammat de anställdas och boendes situation, men vi är nog många som sörjer att det skulle behövas en kris för det.

Så hur är det att arbeta inom äldreomsorgen? Jag tror litteraturen kan hjälpa oss att förstå. Därför kommer här tre tips på litteratur om äldreomsorg:

Marie Hållander – Tjänster i hemmet (2013)

I Marie Hållanders prosalyriska debut följer vi en hemtjänstanställd in genom olika dörrar. Dörrar som leder till olika hem. Boken skildrar ett viktigt arbete som både är slitsamt och oerhört vackert. Bakom tunga lyft, pressade scheman och usla arbetsvillkor framträder kärleken till omsorgen och människorna. Boken kan du köpa i vår shop! Klicka här!

Linnea Swedenmark – En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss (2020)

Linnea Swedenmarks diktsamling utkom precis samtidigt som coronapandemin kom till Sverige. Mer aktuell kunde boken alltså inte vara. Diktsamlingen handlar om en ung kvinnans sommarjobb inom hemtjänsten. Här möter vi olika ”kunder” i en fin skildring om klassresor, status och en kropp som protesterar mot de tunga lyften.

Sara Beischer – Jag ska egentligen inte jobba här (2012)

Sara Beischers debut handlar om Moa som är nitton år och drömmer om att bli skådespelare. Hon har precis flyttat till Stockholm och måste ha ett jobb. Hon får en timanställning på äldreboendet Liljebacken och ställs där inför död, kroppsvätskor och stress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ursäkta, men visste du...

...att du kan få det senaste inom arbetarlitteraturen direkt till din mail? Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev!

Tack, du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev!