Hoppa till innehåll

En folkbildande vandring i skogen

Ibland ger skönlitteraturen förståelse för världen omkring oss. Ibland väcker den nyfikenhet och leder mig till den facklitterära avdelningen på biblioteket. Nu har jag läst Gunnar Wetterbergs bok Träd – En vandring i den svenska skogen, för att lära mig mer om skogen.

Göran Palm reste riket runt och diktade om människor han mötte. De fyra böckerna i hans Sverige – En vintersaga är skrivna på orimmad blankvers. Låt inte det avskräcka – de är likväl lättillgängliga och rappa. Den första volymen utkom 1984, den sista 2005. Vi möter ett Sverige i förändring. Det är en resa genom landskap som sträcks ut i miljontals år men ändå märkbart förändras på bara trettio. Nåväl, en av de som får ett eget kapitel är granen. Detta, det svenskaste av alla träd, som invandrat via Finland och snabbt spridit sig över hela landet. Palm fick mig att fundera över skogen, och då lånade jag Wetterbergs bok.

Träd – En vandring i den Svenska skogen

Gunnar Wetterberg, diplomat, historiker, På spåret-vinnare och känd från Fråga Lund är själv skogsägare. I Träd – En vandring i den Svenska skogen berättar han om den svenska skogens historia utifrån sina egna erfarenheter och sitt eget intresse.

Gunnar gör skogen intressant genom att berätta om människans interaktion med den. För så länge människan funnits har skogen funnits. Det handlar om de olika trädens användningsområden, skogen i skogsbruket och skogen som industri. Särskilt med betoning på det sista, för dagens skog är framför allt en industri. Urskogarna är sedan länge nerhuggna och all kvarvarande skog är planterad.

Lönsamheten styr

Gunnar tecknar en bild av ett skogsbruk som förändras över tid. På 1900-talet är det lönsamheten som styr, men vad som är lönsamt skogsbruk förändras. Från tiden då kal skulle hyggas till idag när det råder en större förståelse för att mångfalden även kan vara industrin till nytta, även om det såklart är med vinsten i åtanke.

Boken heter Träd men det är trots det alltså inte primärt en bok om träd. Den handlar snarare om människans användning av skogen. Och som sådan är den intressant, även om titeln märkligt nog är förvånansvärt missvisande.

Sverige är skog

Sverige är skog. Bilden av Sverige är skog. Vår produktion är skog. Vår industri är skog. Vår fritid är skog. Och skogen har en avgörande roll i flera arbetarförfattares verk, från Martin Koch och Albert Viksten till Vibeke Olsson Falk. Så varför inte sticka emellan i den skönlitterära läsningen och fördjupa förståelsen?

Några djupare essäistiska kvaliteter har dock inte boken. Visst finns det personliga anekdoter, men de blir inte djupare än så. Framför allt är det en bok för den som är intresserad av kunskap. Så låt mig konstatera att jag lärt mig mer om skogsindustrin. Och att jag har en tendens att glömma bort fakta. Men det gör inget för det här är ett uppslagsverk jag gärna återvänder till.

Foto: Nille Leander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.