Äntligen – vi ger ut böcker!

  • Blogg

När jag startade det här projektet var mitt mål att sprida arbetarlitteraturen till fler. Därför är ett naturligt nästa steg att ge ut böcker!

Syftet är att introducera nya författarskap för den som redan läser, och hjälpa den som inte läser att upptäcka litteraturen. Böckerna är korta noveller och diktsamlingar, med syfte att locka till vidare läsning.

KLICKA HÄR FÖR ATT KÖPA BÖCKERNA!

Forskningen visar att tillgången till fysiska böcker är avgörande för att få fler att läsa. Därför ger vi ut böckerna i ett tillgängligt, smidigt och billigt format, inspirerat av de klassiska folkupplagorna.

Böckerna är gjorda för att ges bort. Dela ut dem till barn och barnbarn, till sätesgrannen på tåget, till elever, studiecirkelsdeltagare och era medlemmar. Så att vi alla läser mer!

Eller köp dem för eget bruk. De är snygga i bokhyllan. De kan leda rakt in i nya, tidigare för dig okända författarskap. Eller kanske älskar du författarna men har missat just de här verken?

Böckerna vi ger ut

Josef Kjellgren – Fåglar ombord

Det finaste i människan är omtanken. I de svåraste stunder har vi varandra. Läs den här novellen av Kjellgren och upplev lyckan i gemenskapen. Men också hur omtanken om andra kan ställa till det för individen.

Josef Kjellgren (1907-1948) växte upp på Södermalm i Stockholm. Hans far var sjöman och Josef provade själv på yrket. Han debuterade 1929 med sina vänner i antologin Fem unga. Hans författarskap präglas av solidaritet, gemenskap och den korta lyckan.

Maria Sandel – Lycklig den som lyckan får

Den fackliga kampen kan kosta. Här skildrar Maria Sandel striden för rättvisa och att stå upp för ideal, oavsett vilka konsekvenser det får. En brutal men vacker skildring av förhållandena för arbetarklassen i storstaden kring sekelskiftet 1900.

Maria Sandel (1870-1927) levde hela sitt liv i djup fattigdom. Hon är en av våra tidigaste arbetarförfattare. I sina verk skildrar hon den arbetande kvinnan i staden, och hon väjer inte från vid den här tiden kontroversiella ämnen, så som frågan om abort.

Dan Andersson – Utvalda dikter

Fly undan stressen! Sätt dig en natt vid stockelden i skogen! Ta med den här boken och sjung Dan Anderssons vackra poesi för den stilla sommarskogen!

Dan Andersson (1888-1920) är en av det svenska språkets mest omtyckta poeter. Hans dikter från de djupa svenska skogarna har skänkt lugn och eftertanke till flera generationer.

Alfred Kämpe – Julgranarna

I denna finstämda novell skildrar Kämpe de fattiga människor kring sekelskiftet 1900, vars högsta önskan är en fridfull jul med mat till barnen. Men det är inte för de fattiga barnen som lagen är skriven…

Alfred Kämpe (1877-1936) deltog i grundandet av Lantarbetareförbundet och var länge redaktör för dess tidning, Lantarbetaren. I sina verk skildrar han människorna på landet. Han debuterade 1907 med novellsamlingen Trälar, men är idag kanske mest känd för sina historiska studier.

Du stödjer arbetarlitteraturen

När du handlar av oss stödjer du vårt folkbildande och läsfrämjande projekt och hjälper oss sprida arbetarlitteraturen till fler.

DU KÖPER BÖCKERNA HÄR!