Podd om Vilhelm Moberg

  • Blogg

Igår var jag på biblioteket i Arlöv för att prata om Vilhelm Moberg tillsammans med Jens Liljestrand. Jens har skrivit biografin Mannen i Skogen. Den första heltäckande biografin över Moberg.

Samtalet spelades in för podcasten och du kommer snart kunna höra det här! Jag ska bara klippa ihop det först. 🙂

Vi pratade bland annat om det politiska i Utvandrarserien. Moberg använde ju ofta historiska motiv för att kritisera sin samtid, och Jens menar att Utvandrarserien kan läsas som Kalla krigs-romaner.

Jens visar även i sin biografi att Moberg var en ganska skör person, som flera gånger blev utbränd och tvingades vila upp sig på sjukhus och rekreationsanläggningar. Moberg har överlag många skilda sidor, och Jens framhåller dem i sin bok. Så därför pratade vi också en del om bilden av Moberg och vilken ställning hans verk har idag.

Såklart var jag också tvungen att fråga om varför alla är så måna om att göra Moberg till sin. Både syndikalister, socialdemokrater, liberaler och nazister vill gärna säga; ”Moberg tyckte som mig!” Varför är det just Moberg alla drar i, och vart stod han egenligen politiskt?

Det var mycket givande och kul att prata Moberg med Jens. Överlag tycker jag väldigt mycket om att få åka omkring och prata litteratur. Att få möta människor och diskutera våra gamla arbetarförfattare. Det gör jag gärna fler gånger, så om du söker någon som kan hålla i ett samtal eller behöver någon som berättar om svensk arbetarlitteratur, tveka inte att höra av dig!