Jag vet inget om arbetarlitteratur. Vad ska jag läsa?

  • Blogg

En läsare frågade mig om jag kunde sätta samman en lista med svensk arbetarlitteratur för den som inte läst mer än den ”obligatoriska” skollitteraturen. Jag tyckte det var en bra idé. I skollitteraturen uppmärksammas generellt bara 30-talets litteratur, i en sådan lista får jag chansen att visa att arbetarlitteraturen är så mycket mer!

Snart tog jag uppdraget på större allvar än jag föreställt mig var möjligt. Nu har jag chansen att sätta samman den ultimata listan över svensk arbetarlitteratur, tänkte jag. Nu formar jag en kanon! Ack nej, en sådan ambition har jag inte haft och en sådan tolkning förbjuder jag. Jag förespråkar inga kanonlistor. Men uppdraget var roligt och jag satte samman en lista verk från olika tidsperioder som jag hoppas kan bli en ingång för den som tidigare inte läst mycket arbetarlitteratur.

I huvudsak har jag utgått från omtyckta (av mig och andra) och uppmärksammade författare, och valt de av deras verk jag tycker särskilt passar för en sådan här lista. Det är alltså inte uteslutande mina favoriter. En del böcker har jag faktiskt inte ens läst. Men uppmärksamheten de fått förtjänar ändå att de finns med på den här listan.

Men det är ett hafsverk. När jag ser den nästa gång kommer jag ändra den. Många saknas och bör läggas till. Ha det i åtanke och lägg gärna till fler verk genom att kommentera nedan! Det är ju mängder av verk jag glömt!

Intressant att notera är att det blev fler kvinnor än män. Arbetarlitteraturen som ju annars brukar beskyllas för att vara manlig. Många av de främsta verken är författade av kvinnor.

Listan:

Virveln, Maria Sandel
Handlar om arbetarkollektivet kring storstrejken 1909.

Människor kring en bro, Josef Kjellgren
Anses av många vara den bästa kollektivromanen.

Godnatt, Jord, Ivar Lo-Johansson
Ivar Lo-Johanssons genombrottsroman. En statarskildring.

Mor gifter sig, Moa Martinson
Moas självbiografiska triologi inleds med denna roman.

En natt i juli, Jan Fridegård
Om mordet på en strejkbrytare under en lantarbetarstrejk.

Nu var det 1914, Eyvind Johnson
14-åriga Olof lämnar sin fosterfamilj för att försörja sig själv.

Nässlorna blomma, Harry Martinson
Harry Martinsons självbiografi. om Sockenpojken Martin.

Tjärdalen, Sara Lidman
Lidmans debut, utnämnd till århundradets debut.

Blå Gryning, Albert Viksten
Albert Vikstens självbiografiska roman, som utspelar sig i 1890-talets fattignorrland.

Rid i natt!, Vilhelm Moberg
En allegori om de svenska eftergifterna under andra världskriget.

Pansarkryssaren, Molly Johnson
Absurdistisk arbetarskildring.

Sotfragment, Stig Sjödin
Sjödins främsta diktsamling, om arbetet i ett järnverk.

Husfrid, Sonja Åkesson
Sonja Åkessons genombrottsverk. Innehåller uppmärksammade dikten ”Vara vit mans slav”.

Rapport från en skurhink, Maja Ekelöf
En av de häftigaste debuterna i svensk litteratur. Dikter med utgångspunkt från arbetet som städare.

En bit bröd med Anna, Herta Wiren
En självbiografisk uppväxtskildring. Utspelar sig kring 1900-talets början kring Möllevångstorget i Malmö.

Glasfåglarna, Elsie Johansson
Elsie Johanssons självbiografiska triologi inleds med denna roman.

Svinalängorna, Susanna Alakoski
En uppväxtskildring som visar en annan sida av det moderna folkhemmet.

Mig äger ingen, Åsa Linderborg
En berättelse om en uppväxt med en ensamstående, arbetslös och alkoholiserad pappa.

Kallskänken, Jenny Wrangborg
2010-talets Stig Sjödin. En av våra mest lästa och hyllade samtida författare.

Sågverksungen, Vibeke Olsson
Första delen i Bricken-serien, som tar sin utgångspunkt vid Sundsvallsstrejken.

Wage Slaves, Daria Bogdanska
En tecknad skildring av hur utländsk arbetskraft utnyttjas i Malmös krogliv.