Historikern och författaren Kalle Holmqvist har skrivit en spännande och lärorik bok om tiden då kristendomen kom till Sverige. Gudarnas krig är en barn och ungdomsbok som ingår i en serie böcker som förlaget kallar Svenska med SO, där idén är att med skönlitteratur sprida kunskap om historia.

I centrum står trälflickan Astrid. Hon slavar hos vikingen Ragnar. Ragnar har en bror som heter Torbjörn. Ragnar tror på asagudarna och Torbjörn tror på Jesus och treenigheten. De båda bröderna blir snart osams på grund av sina olika religioner. Astrid drömmer om ett liv i frihet och drömmen växer när hon träffar Ysja. Tillsammans bestämmer de sig för att fly och de har mycket hjälp av brödernas bråk.

Jag tycker mycket om Gudarnas krig. Trots det kompakta formatet ger den mig ny kunskap om den här tiden. Men det är framför allt en spännande intrig som gör det till en läsvärd berättelse. Att jag lär mig mer om historien är liksom mer av en bonus, precis som det ska vara.

Jag gillar idén med att sprida kunskap om historia genom skönlitteratur. Och jag gillar det sätt varpå författaren gör det. Här får vi veta mer om trälarna, de som stod längst ner på samhällsstegen. De som i historieskrivningen ofta glöms bort. Det är om dem Kalle Holmqvist brukar berätta och jag hoppas att han fortsätter göra det.

Foto: Anders Härnqvist