En vacker julsaga av Maria Hamberg

Maria Hamberg är en för poddlyssnaren bekant författare. Inför julen utkom hon med en julsaga som fått titeln Allt under himmelens fäste. Det är hennes andra bok på relativt kort tid, efter den hyllade Till min allra bästa vän.

Allt under himmelens fäste är en mysig och varm men samtidigt tragisk berättelse. Ingvar sörjer sina bortgångna föräldrar som han hela livet levt nära. Han är en ensam industriarbetande man. Kanske en av globaliseringens förlorare, även om boken inte handlar så mycket om just den saken. Hans liv förändras när han börjar ta hand om en ung flicka. Hon står utanför trappuppgången och ropar efter någon, men ingen lyssnar. Ingvar bjuder in henne till sig och där uppstår en vänskap som är outtalad och mystisk. Genom vänskapen börjar Ingvar betrakta sitt liv och sina relationer.

Det är en saga med delvis mytisk karaktär. En spänning finns hela tiden i luften under läsningen. Vem är flickan? Hon har inte ens ett namn och Ingvar tvingas hitta på ett. För själv säger hon ingenting. Hon blir ett sagoväsende, vilket gör det ännu svårare för Ingvar att hantera situationen. Han som redan verkar vara osäker inför alla former av relationer. I deras udda framtoning uppstår en spänning som lockar till läsning boken igenom. En vacker och läsvärd julsaga, även nu på vårkanten.