Författaren Su Tongs roman Ris utspelar sig under det kinesisk-japanska kriget. I centrum står bondpojken Wulong som gör karriär i risbranschen. Han flyr fattig från svälten i sin hemby. Han lyckas tigga sig till ett arbete i familjen Fengs risaffär. Därifrån arbetar han sig upp till maffiaboss med guldtänder i munnen.

Två av Su Tongs tidigare romaner finns översatta till svenska. Novellsamlingen Den röda lyktan samt Binu och den stora muren, som bygger på den kinesiska folksagan Meng Jiangnü. Liksom i den senare innehåller Ris en stark personskildring och gripande intriger mellan släktingar. Här finns allt som föndrar och kan skapa spänningar i släkten; kärleken, barnen, pengarna och döden.

Det är en stramt hållen berättelse som hela tiden kretsar kring riset. Den stora rishögen är platsen för både våldtäkter och mord, samtidigt som den är källan till rikedom och lindran mot svält. Det är en stark berättelse som framför allt skildrar kvinnornas livsvillkor. Läs!