I Kina finns en folksaga som handlar om Meng Jiangnü. Hennes man har tillfångatagits och skickats för att bygga på den stora muren. Den förtvivlade Meng Jiangnü bestämmer sig för att vandra till muren för att ge sin man en vinterjacka så att han inte ska frysa. När hon kommer till muren får hon veta att hennes man är död och har begavts bland stenarna. Hon gråter då så mycket att muren rasar.

På denna folksaga bygger Su Tongs bok Binu och den stora muren. En kompakt bok med stor symbolik. Språket är avskalat och läsningen flyter. Historien är rak och fängslande. Beskrivningarna av den historiska kinesiska landsbygden är storslagen. Den folkliga mystiken med vägledande grodor och gråterskor gör läsningen till ett nöje.

Sammanfattningsvis; en bok jag tyckte mycket om och som jag rekommenderar. Nu ska jag se vad mer av Su Tong som finns översatt till svenska.