Kina med tio ord

Ibland får jag ”knäppar”. Det innebär att jag kommer över något som får min fulla uppmärksamhet dagar eller veckor framöver. Ofta är det historiska händelser eller personer som jag inte vet någonting om, och som jag anser mig borde veta något om. Då googlar jag först runt och läser allt jag kommer över på Wikipedia. Därefter gör jag en lista på böcker i ämnet jag vill läsa och så springer jag till biblioteket.

Min nuvarande ”knäpp” har riktad allt mitt intresse mot Kina. Jag har blivit oerhört facinerad över detta land som på knappt trettio år förvandlats från en kommunistisk stat till en girig kapitalism. Sveriges förvandling från socialdemokratiskt folkhemsbygge till girig nyliberalalism framstår som blek i jämförelse.

Den Kinesiska historien i all ära. Visst är den intressant med sina dynastier, sin mystik och sina sagor. Men samtiden är kanske än mer intressant. Så var läser man om Kinas moderna historia?

Kinas enorma förändring

Författare som nobelprismottageren Mo Yan och den mycket uppmärksammade Yu Hua är två exempel man bör läsa om man är intresserad av hur människor upplever förändringen. En av de bättre böckerna på området är Yu Huas essäsamling Kina med tio ord. Där gör han ett försök att på enbart tio ynka ord beskriva landet och människorna. Fram träder en bild av ett land som genomgått en enorm förändring på bara några år. Och inte bara landet, även människorna har såklart förändrats.

Smutsig av att läsa

Yu Hua beskriver det Kina han växte upp i. När han gick i skolan pågick kulturrevolutionen. Han såg hur människor avrättades på stranden. Rykten kunde få spridning och med sin egen kraft förgöra människor. Angiveri om kontrarevolution var vanligt. Yu Hua beskiver en uppväxt som är hård, fattig och blodig. Det har påverkat hans skrivande. Man blir nästan smutsig av att läsa honom. Han ställer sin uppväxttid i kontrast mot dagens Kina. Korruptionen, som studenterna protesterade mot på himmelska fridens torg 1989, har eskalerat. De utländska lyxvarumärkena har gjort entré. Nu råder ekonomins diktatur. Människor vräks från sina hem när industrierna växer. Namn på gator och områden säljs till företag och döps med absurda namn som gör att ingen vill uppge sin adress. Den solidaritet som fanns är nu ersatt av konkurranssamhället. På teve och i skolan tävlar ungdomar om glans, berömmelse och pengar. Det är ett förvandlat Kina och förvandlingen är stor.

Kärlek och humor

Yu Hua beskriver utvecklingen med mycket kärlek och stor humor. De tio ord han beskriver landet med är rubriker på tio kapitel. Varje del innehåller anekdoter från författarens eget liv. Därmed blir det också en bok som till stor del handlar om honom själv. Tekniken påminner till viss del om Zygmunt Bauman. Yu Hua skildrar Kinas omvanling på ett övergripande plan och i detalj – samtidigt.