Jag har en tradition att vid jul låna en riktigt tjock bok. Över helgerna har jag nämligen lyxen att ha gott om tid till läsning. Att förena jul och läsningar har gett mig goda minnen av både stunden och böckerna. Mest storslagen är den julhelg jag läste Dostojevskijs Idioten i takt med bokcirkeln i Lundströms bokradio. Den här julen valde jag en av de stora kinesiska författarna.

Jag tycker mycket om den fantasifulla kinesiska litteraturen. Upptäckten av den skedde via en tripp till den sydamerikanska magiska realismen. Den kinesiska magiska realismen var allt det och lite till. Lite mer fantasifull. Lite mer överdriven. Lite mer galen. Och jag älskade det.

Min första kontakt med den kinesiska magiska realismen var nobelpristagaren Mo Yan. Jag läste Det röda fältet en sommarhelg på Ven. Jag var helt hänförd av den råa och groteska berättelsen. Den burleska och dråpliga humorn som får mig att skratta stort. Författaren Maria Hamberg tipsade mig då om en annan kinesisk författare, Yu Hua. Jag läste hans två kanske mest kända verk, Att leva och En handelsman i blod. Till skillnad från Mo Yans långa romaner är de endast cirka tvåhundra sidor långa. Här fanns samma humor och vilda fantasi, även om berättelsen inte tilläts flyta ut lika fritt på grund av det något stramare formatet. Den här julen valde jag ett av Yu Huas senare verk, Bröderna. En sjuhundra sidor lång berättelse om två bröder på den kinesiska landsbygden.

Yu Hya

Att leva och en Handelsman i blod är Yu Huas kanske mest kända verk. Jag föredrar Bröderna. Dess omfång är kanske aningen långt, men tillåter också Yu Hua att vara friari i sitt berättande. Här får karaktärer och händelser sväva ut. Och jag tycker att ju galnare desto roligare. Ramberättelsen är ganska enkel. Två bröder som lovat varandra att alltid hålla ihop går två olika vägar i livet. Skallige Li, som till en början ertappas med att titta på kvinnostjärtar på toaletten, blir en framgångsrik affärsman som lever i överflöd. Hans halvbror Song Gang gifter sig med byns vackraste kvinna, men lever i fattigdom. Deras relation prövas när de förälskar sig i samma kvinna.

Karaktärerna står i centrum, men boken skildrar genom sitt omfång också den så fascinerande omvandling Kina gjort från kommunistisk stat till en girig kapitalism.

Av de böcker jag läst av Yu Hua är det här den jag funnit mest underhållande. Jag har sällan skrattat så mycket en julhelg. Även om romanen innehåller delar man knappast skrattar åt, men så är ju livet sådant att det även innehåller dessa.

 

Foto: theyounz