Fem författare berättar om Ådalen

Berättelser från Ådalen heter en liten bok där fem författare getts i uppgift att skildra Ådalens historia. Boken är utgiven av Kramfors kommun i ett projekt för att uppmärksamma landskapets industrihistoria. Initiativet känns ovanligt och jag vet inte alls om det tillhör vanligheten att kommuner anlitar författare för att skildra den lokala trakten. Men det är ingen en dum idé. Jag själv stannar vid varje skylt som finns i städerna och i naturen för att läsa om markens historia. Först då kan man med egna ögon se hur landskapet förändrats. Att låta författare berätta den historien är givande, eftersom det i berättelserna är människan som hamnar i fokus, och det är i grunden deras tankar och livsvillkor som är mest intressanta.

Bland de medverkande författarna finns den självbiografiska serietecknaren Mats Jonsson, kulturjournalisten och författaren Grzegorz Flakierski, författaren och dramatikern Bo R Holmberg, författaren Therese Söderlind, och den för poddlyssnaren bekanta Maria Hamberg. Alla har på något vis koppling till orten de skildrar. Förordet är skrivet av Vibeke Olsson Falk, känd för Brickenserien om sågverksstrejken i Sundsvall. Hon skriver vackert i förordet att “när avståndet ökar till det gamla förstår vi plötsligt inte varför det nya var nytt”. Precis så är det, och där hjälper litteraturen oss att förstå.

Det är ganska olika bidrag författarna lämnat. Mats Jonsson tecknar hembygdens historia ända fram till våra dagars urbanisering; som alltid med sig själv i huvudrollen. Maria Hamberg skriver om byggandet av världens största betongbro som rasade ner i älven och tog 19 arbetares liv. Flakierski skildrar demonstrationståget i Ådalen som besköts av militären. Holmberg skildrar flottningen och Söderlind häxprocessen. Så tecknas ett landskaps historia. Det befolkas av människorna som bodde och levde där det moderna nu pågår och stundtals förblindar oss. Därför uppskattar jag projekt som det här.