Jens Liljestrands biografi över Vilhelm Moberg är ett gediget verk som ger den första heltäckande bilden av en av våra största författares liv och samlade verk.

När jag för ett och ett halvt år sedan bestämde mig för att göra ett avsnitt till podcasten Arbetarlitteratur letade jag bland böckerna på universitetet efter en biografi om Vilhelm Moberg. Jag fann några litteraturvetenskapliga skrifter om hans verk och en biografi om hans ungdomstid, men ingen heltäckande bok om denne, en av våra allra största författare. Nu föreligger den boken jag letade efter, och som tur är har annat kommit emellan och jag har inte hunnit göra det där podcast-avsnittet. Nu har jag en fantastisk bok till min hjälp.

Många drar i honom

Mannen i skogen heter Jens Liljestrands biografi. Jens är sedan tidigare känd som Moberg-kännare och författade sin avhandling om utvandrarserien. Utöver Moberg-kännare är han litteraturkritiker och författare. Det märks. Jag stryker under de eleganta formuleringarna och memorerar dem i mitt huvud.

Vilhelm Moberg är en omstridd man. Använd av många i olika syften. Syndikalister, socialdemokrater, liberaler och högernationalister gör anspråk på honom. När jag förberedde mitt podcast-avsnitt för något år sedan funderade jag över om jag ens får kalla honom arbetarförfattare. Visst kan jag det, måste jag med självklarhet konstatera nu när jag vet mer om honom. Det var alla andras dragande i honom som fått mig att bli osäker.

Motsträvig Moberg

Liljestrand porträtterar en ständigt motsträvig Moberg. Enbart greppbar om man förstår att han är svår att få grepp om. Han bär en frihetssträvan och en avsky mot överhet och byråkrati. Engagerar sig i rättsfall på den enskildas sida mot staten. Vägrar att delta i reklamjippon och avskyr den klåfingriga pressen, samtidigt som han är en noggrann kapitalistisk förhandlare som spelar ut förlagen mot varandra för att maximera sin vinst.

Vi kommer riktigt nära Moberg i Liljestrands biografi. Tas med på rundvandring på platserna han levde och möter människorna i hans omgivning. Ser livet, krämpor och sinnesstämningar avspegla sig i verken. Vi möter romanförfattaren och nationalhjälten, men också den relativt bortglömda dramatikern.

Mannen i skogen är en gedigen biografi på sjuhundra sidor. Det är sjuhundra välskrivna sidor. Boken bygger som en författarbiografi bör till stora delar på huvudpersonens egna verk och texter. Det är inte oproblematiskt. Utdrag ur en författares många verk fodrar förklaringar och läsaren invigs ständigt i nya karaktärer och handlingar. Det krävs att biografiskrivaren gjort ett omsorgsfullt urval som inte spretar och stockar läsningen. Liljestrand låter oss inte fara i väg till andra handlingar. Han använder utdragen för att förhöja porträttet av Moberg och visar hur texterna ger en bild av författaren själv. För där bland Karl Oskar och Kristina finner vi honom.

Foto: Fredrik Hjerling