I somras gjorde jag en resa genom vårt land, från Malmö till Umeå och därifrån med bil till Arjeplog och vidare mot Nordnorge och Lofoten. Målen var två; det första att på riktigt se Norrland (en sådan önskan kan en person från landets sydligare delar ha), det andra att se Lofoten. Båda var en upplevelse. Framför allt noterade jag kontrasten så fort man for över gränsen till Norge. Genast var bilarna på vägen fler, det var närmre till mackar och affärer. Men så har ju just denna kontrast mellan Sverige och Norge varit flitigt diskuterad den senaste tiden i frågan om utarmningen av landsbygden. Likväl var det slående att uppleva kontrasten i verkligen, bara genom att fara med bil genom Norrland och in i Norge.

Lofoten har en lång historia. Människor har bott här i många tusen år, främst på grund av den goda tillgången på mat. Torsken vandrar varje år från norr in i vattnet utanför Lofoten, där den leker och fortplantar sig. Fisket har länge varit den dominerade näringen på Lofoten. Det är först i våra dagar som den har kommit att få konkurrens därom med turismen.

Loften är väl bevarat. Här har man tagit hand om områdets historia. I Å, staden längst ut på Lofoten som jag besökte, har både ett fiskemuseum och ett torrfiskmuseum. Känslan av de gamla fiskebyarna finns kvar och vid havet ligger klassiska rorbuer. Bostadshus som står delvis på pålar i vattnet, för att fiskarna skulle ha nära till båtarna. Fisket pågår här fortfarande, och torrfiskställningarna där fisken lufttorkas ses överallt på ön. Men visst är det så att det framför allt idag är turister som bor i de klassiska rorbuer.

Lofoten är en plats präglad av sin fiskeindustri och som arbetarhistorieintresserad är jag såklart glad att här finns mycket att beskåda. Jag är ju som bekant också intresserad av litteratur, och jag har förstås funderat en del kring vilka författare som skrivit om Loften. Författarna som åkt hit till dessa trakter för att finna ro och inspiration i naturen är många. Tar man båten till fastlandet hittar man Kjerringøy, där Knut Hamsun författade flera av sina verk. Arthur Lundkvist befann sig i de här trakterna när Norge invaderades av Tyskland och hade vissa problem att fly tillbaka till Sverige. Men vilka har skrivit om fiskeriet? Skriv gärna dina tips här nedan!